miercuri, 16 iulie 2008

Cum ajungi la Sarmisegetusa Regia





Am creeat acest articol pentru toti oamenii pasionati de istorie si de cetatile dacice, dar care nu au posibilitatea de a se deplasa cu propriul vehicul.
Asadar, se ia trenul pana in "Municipiul" Orastie. Aveti grija sa nu va panicati la peisajul apocaliptic de oras parasit ce va itampina la iesirea din gara. Cel mai bine mergeti pana la autogara (localnicii va pot da directii) pentru a lua un autobuz catre satul Costesti. Trebuie sa ajungeti in acest sat pentru a gasi cazare. Gradistea de Munte este un catun amarat nesemnalizat la intrare, ca atare nu este recomandabil sa incercati a va caza acolo. Drumul pana la autogara din Orastie este destul de dificil si lung, dar nu va descurajati. Daca doriti puteti lua un taxi, dar acestea au de regula un tarif de 1,8 lei pe km, ceea ce personal mi se pare cam mult.

Trebuie sa ajungeti in Costesti, deoarece aici se gaseste cazare mai pentru toate buzunarele. Exista 3 pensiuni si anume: "La Istrate" (aveti grija cu aceasta pensiune, localnicii au relatat ca administratorul se intelege la un pret - de regula 25 RON pe noapte de persoana - apoi cere mai mult si daca clientii nu platesc le incuie bagajele; desigur acesta este doar un zvon); Roua (cer cam 40-50 RON pe noapte de persoana si nu accepta copii sub 7 ani) si mai exista si pensiunea "Blidaru" care cere si ea cam 40-50 pe noapte, dar mai are o optiune de camera cu 25 RON pe noapte de persoana si baie afara, pentru cei mai saraci. Mai exista posibilitatea ca satenii sa va cazeze, mai ales daca aveti un cort, dar atentie, satul nu are apa curenta si multi localnici va vor refuza din aceasta cauza. Cica intr-un an se va rezolva situatia apei.

Desigur mai exista posibilitatea de a gasi cazare in Orastie la pensiuni, informatii gasiti probabil cautand pe internet.

O data cazati, tot ce aveti de facut este sa va planificati excursiile pentru vizitarea cetatilor dacice. De aici se pot vizita cetatile Sarmisegetuza Regia, Costesti si Blidaru. Pana la Costesti si Blidaru sunt trasee mici si usoare de aprox 1h. Atentie atunci cand planuiti sa vizitati cetatea Blidaru: drumul este o poteca de padure care trece pe langa un gard si care este destul de dificil de gasit. Cel mai bine intrebati localnicii. Pentru cele doua cetati va trebuie maxim o zi - doua.

Cel mai dificil de vizitat este Sarmisegetuza Regia. Cetatea se afla la 20 de km de satul Costesti si distanta poate fi un obstacol atunci cand nu ai masina proprie. Exista totusi si in cest caz solutii: se poate face o trezire la 5:30-6:00 pentru a merge la "Popasul Dacilor" (un local din sat) de unde se poate discuta cu un conducator de "platforma" (masina care transporta lemne) pentru a va duce pana in apropiere de cetate, adica sa va scurteze drumul cu aprox 13-16 km. Cand ajungeti la poalele muntelui pe care se afla cetatea, sa stiti ca mai aveti 5 km de mers. Mai exista desigur si posibilitatea de a parcurge cei 20 de km pe jos, pentru ca drumul este marcat si usor de urmat. Va recomand daca alegeti aceasta varianta, sa faceti autostopul de fiecare data, deoarece se poate sa aveti noroc si sa dati peste niste turisti mai binevoitori care sa va ia cu masina. In orice caz, pentru aceasta calatorie trebuie sa va rezervati o zi. Atentie: cele 4 ore 30 inscrise pe panou sunt SF, nu poti parcurge aceasta distanta in acest timp, mai ales daca e soare si cald afara.

Un alt punct care poate fi vizitat in timp ce sedeti in Costesti este Orastie. Acest oras are o cetate medievala, dar care din pacate poate fi vizitata doar duminica, deoarece inauntru se afla 2 biserici, una Calvina si una Lutherana, ele apartinand nemtilor si respectiv ungurilor, si cele doua comunitati prefera sa tina cetatea inchisa pentru a proteja bisericile. Cetatea este inscrisa ca monument istoric dar nu este inscrisa ca obiectiv turistic, de aceea comunitatile magheara si germana au dreptul de a tine portile inchise. Cetatea poate fi vizitatata duminica, deoarece se tin slujbe in biserica. Mai recomand si vizitarea muzeului din oras, unde puteti lua informatii atat despre cetatile dacice cat si despre cetatea din oras.

Va urez drum bun.
PS: mai jos se gaseste o lista cu autobuzele Orastie-Costesti, cat si numerele de telefon a 2 pensiuni.

AUTOBUZE:
Orastie-Costesti:
Luni-vineri: 7:30;10:30;12:00;13:10;15: 15;16:30;17:20;20:00;23:00
Sambata-duminica: 7:30;11:30(nu circula duminica); 12:15;15:30;19:30.

Costesti-Orastie
Luni-vineri:5:30;6:00;7:00;8:10;11:00;13:30;16:00;17:00;18:00;21:30
Sambata-duminica: 5:35;8:00;13:30;17:00;20:00

Pensiuni: "BLidaru":004.0254.246642
0254.241.083
"La Istrate":0254.246667

12 comentarii:

cristi_26 spunea...

buna.si eu as vrea sa merg la sarmisegetusa regia prin aprilie- mai 2009. o sa ma cazez in Costesti la Roua probabil si daca poti sa-mi dai detalii despre drumul pe jos de la Costesti la Regia(cele 4h 30min sunt reale ???)
poti sa-mi raspunzi pe mail daca vrei the_2nd_legion@yahoo.com
mersi

Unknown spunea...

Buna, am fost in primavara lui 2009 la Sarmisegetuza Regia. Cu masina normala se poate urca acum pana foarte aproape de cetate. Foarte frumos peisajul la cetatea din Costesti - nu ratati cetatea. La pensiune am stat la Roua - pensiunea e ok, dar patronii sunt niste oameni foarte prefacuti si nu au reguli elementare de ospitalitate (taie apa calda cupa cateva minute si motiveaza apoi - "la 140 RON pe noapte ce va asteptati?!")
Oricum, mergeti in zona aceea fiindca este foarte frumoasa!

Anonim spunea...

Este foarte frumos prezentarea reperelor istorice romanesti. Spor la fotografiat.

Anonim spunea...

ceea ce I was privire pentru, multumesc

Anonim spunea...

Am fost sambata aceasta(de paste) cu masina personal-un ford mondeo-berlina).
se ajunge cam intr-o ora de mers cu 20-30 de km la ora.
drumul este ok mai poutin ultimii 5 kilometrii unde trebuie sa fii atent la pietre.
altfel poti ajunge cu masina ,fara probleme ,pana in cetate.

Hutanu Lavinia spunea...

Precum ai observat din prima propozitie...aceasta descriere este adresata celor care nu au vehicul ...adica celor care merg pe jos ;)

Toate cele bune. Drum bun tuturor.

Unknown spunea...

Buna Lavinia,
MA bucur sa descopar acest articol!!! :) De cateva zile bune incerc sa planific un concediu la Sarmi si chiar imi faceam griji pt ca nu am masina personala... Dar iata ca acest minunat articol clarifica detaliile de care aveam nevoie. :) Vreau doar sa-ti MULTUMESC!
Ganduri calde,
Ana Maria

Anonim spunea...

Buna, sunt Dorina din Tulcea. Vreau sa ajung la Sarmisegetuza Regia in august 2010 mai merge cineva din zona? Scrieti-mi la naturaliadora@yahoo.com. Eu vreau sa merg cu trenul, autobuzul si apoi pe jos pana la cetate. Va astept.

I.D.Cristian spunea...

Buna Lavinia.A trecut destul de mult timp de cand ai postat aceasta pagina legata de Sarmisecetusa. Intrebarea mea este:cati bani ar trebui sa am la mine pentru 5 zile acolo? Vreau neaparat sa ajung.Multumesc anticipat.

Hutanu Lavinia spunea...

Buna Cristian, eu n-am mai fost pe acolo de cand am scris aceasta pagina de blog....:D Deci nu mai stiu nimic despre ce e prin zona, in principiu sper ca inca mai exista pensiunile respective. Sa-mi scrii despre ce s-a intamplat.

Drum bun.

Irina spunea...

Iti multumesc din suflet ca te-ai gandit si la cei care n-au patru roti ci doua picioare! De doua zile cutreier internetul in cautare de solutii, pentru ca in vara asta am planificat o vacanta in Hunedoara si mi-ar parea tare rau sa nu pot merge si la Sarmizegetusa.
Sper ca la 8 ani distanta de articolul tau, lucrurile sa fie mai simple in turismul romanesc.

Unknown spunea...

Draga lavinia si eu iti multumesc mi am facut curaj sa plec singura in urma prezentarii tale.poate mai merge cineva in perioada solstitiului de vara 21 06 2019 mi as dori sa nu urc singura.